Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Élet-képek

Az összeállítást 2015. február 24-én, 
a Szoliva emlékest alkalmából
Kardos Ferenc készítette
Szoliva Jánosné (Szabó Erzsébet),
Szoliva János fia, Szoliva Gábor és
Göndics Jánosné fotóiból.
Köszönet a fotók közreadóinak!

 

A murakeresztúri szülői ház, a Kossuth utca 112.Szoliva János születésekor még nem voltak utcák, csak házszámok.

A család: édesanyja Szoliva Jánosné Tislér Mária, édesapja, a malomtulajdonos, molnár Szoliva János 30 évesen, és (ifjabb) Szoliva János piarista "bejáró" diákként.

      

A malom a Murán. Mura-vers. Mura néző Szoliva. Szoliva nagyapa a Garamról, a Dunán, Dráván át jutott úszó malmával a Murára. Szoliváék malmában dolgozott Németh Ferenc nagykanizsai tanár édesapja is. Szoliváéknak ménesük is volt.

Ősök kutatása "Szol Iván" után kutatva eljut Szoliva János Besztercebányára, ahol sok kutakodás után végül nem a családi hagyomány szerinti Szol Iván, hanem Szolivajecz Ádám nyomára bukkant, kinek neve ugyancsak a sóbányászathoz vezet el. A blokk legalsó képén János a Garam mellett áll, ahonnal elindiult vizimalmával Szoliva nagyapa.

 

 

 

 

 

Szoliva János portrék. Érettségizőként, egyetmistaként, diplomázóként,

csurgói tanárként (1959-63), és a valamikori Zrinyi Fiúkollégiumban (mely az alsótemplom melletti ferences zárdaépületben működött s melyben 1988-2001 között a Halis István Városi Könyvtár is működött.

Kastélyok előtt... a böhönyei kastély és a Kastély bisztró

    

,

Képek a Halis István Városi Könyvtárban tartott könyvbemutatókról

 1 2

3 4

5

 7  8

 9    10

 

1. Szoliva János: (balról) Czupi Gyulával Szemes Péterrel a Halis István Városi Könyvtár kávézójában, mögötte Németh János keramikus alkotásait bemutató kiállítás

2. SzolivaJános Merengés-terpesz című kötetének bemutatója 2012. június 8-án Bali Judittal, Bedő Csabával, a versmondókkal, és Czupi Gyulával.

3. Farkas "Igric"Tibor és Bali Judit tolmácsolja Szoliva jános verseit.

4. Szoliva János kötetét ifj. Lehota M. János mutatja be a kötetet, Czupi Gyula moderátor és Hegedűs Erzsébet versmondó ül még az asztalnál a szerző mellett.

5-6. Szoliva János dedikál

7. Bali Judit, Horváth István és a költő Szoliva János, mint épp a rá ható irodalomról beszél.

8. Farkas "Igric"Tibor és Bali Judit, és Czupi Gyula hallgatja János szavait.

9.-10. A földi, a gyerekkori játszótárs, Nagy Katalin, Katin néni dedikáltat. Ő mondta a Szoliva esten 2014. február 25-én: "Mindegy úgy volt, ahogy írta."


 

     


Insert failed. Could not insert session data.