Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Emlékező rendezvények

2010. Emléktábla az Ady utcai házon

Az Ady u. 14. második emeleti lakásában lakott Pék Pál és édesanyja utoljára. 2010-ben táblával jelölte meg az épületet Nagykanizsa Megyei Jogú Város, a táblát Balogh László gimnáziumigazgató, az OKISB elnöke avatta fel.

  

♦♦♦♦

2012. A Pék Pál - Takács László Emlékszoba felavatása a Halis István Városi Könyvtárban 

2008-ban Pék Pál halálát követően azonnal megindult a hagyaték, a költő ingóságainak leltározása, átköltöztetése a Halis István Városi Könyvtárba. 2012-re fejeződött be a teljes átvétel, mivel Nagykanizsa Megyei Jogú Város hivatalosan is ekkor vette át a hagyatékot a Magyar Nemzeti Vagyonügynökségtől, Pék Pál végakarata nyomán, Dr. Károlyi Attila, a végrendelet végrehajtásáért felelős ügyvéd és Balogh László, az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság elnöke közreműködésével. A Thúry György Múzeum részéről Kunics Zsuzsa, a könyvtár részéről Kardos ferenc végezte el a feladatot, s utóbbi, Pék Pál tanítványa lett a hagyaték könyvtári gondozója.

A hagyatékból kialakított emlékteremben a költő íróasztala, írógépe, olvasósarka jelenik meg könyvtárának legértékesebb dedikált köteteivel, a jazz történetét átfogóan bemutatni képes hanglemezgyűjteményével, és Kotnyek István  neki készített “A költő” című alkotásával. Értékes könyvtára többi része Pék Pál hagyaték pecséttel kölcsönzött könyvként olvasóink kezébe kerül.

A  2012. április 11-én, a Magar Költészet Napján délelőtt 10 órától nyitottuk meg ünnepélyesen, melyen özvegye Magdi és testvére Pék Zoltán voltak díszvendégeink. nagyon sok költőtárs, pedagógus kolléga jelen volt.

 

 

 

 

Pék Zoltán és Cseresnyés Péter polgármester úr átvágja a terem dísszalagját: a testvér és a város együtt emlékezik.