Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Fejtő Ferenc

író, történész, kritikus

1909 – 2008

 

Fejtő Ferenc író, történész, kritikus Fischl Fülöp Ferencként Nagykanizsán született 1909. augusztus 31-én és Párizsban hunyt el 2008. június 2-án.

Családja nyomdászként és kereskedőként csehországból került Nagykanizsára, Markbreiter Jakab nyomdájába, amelyet – miután Fejtő Ferenc nagyapja feleségül vette a tulajdonos Friderika nevű lányát – 1864-ben megvásárolt. Ő alapította 1873-ban a Zala című közművelődési, társadalmi és gazdászati hetilapot, amely később politikai napilappá alakult át. Halála után az 1871-ben született Fischl Lajos nevű fia, Fejtő Ferenc édesapja vezette tovább a nyomdát. 1918-ban megvált a nyomdától és az újságtól, csupán a könyv- és papírkereskedést tartotta meg, és hírlapíróként dolgozott. 1944-ben deportálták, az Auschwitzba tartó vonaton halt meg. 

Fejtő Ferenc nagykanizsai szülőházának (Csengery utca 22.) falán emléktábla látható, erről és Fejtő ferencről könyvtárunk Szavak a falakon című gyűjteményéből tájékozódhat. A ház és a család történetéről Tarnóczky Attila: Hol, mi? Kanizsai  házak és lakói című adatbázisunkban is olvashat.

Emlék-olvasótermünkben elsősorban a Nagykanizsáról és vidékéről szóló Fejtő-emlékek olvashatók.

Főbb életrajzi oldalak Fejtő Ferencről:

Fejtő Ferenc művei katalógusunkban:

 

     IDÉZETEK     

"Ne lepődjék meg senki francia, hogy ha mosolygok rajta, amikor külföldinek néz vagy mond engem, amikor úgy bánik velem mint idegennel! Micsoda formalizmus! Külföldi, idegen, amiért a franciák számára kiejthetetlen nevű Nagykanizsa városában születtem? Külföldi, amiért magyar honfitársaimhoz hasonlóan hevesen és keményen ejtem a francia szavakat? A dolgok valóságérzete sokszor jóval fejletebb az emberekénél."

(Budapesttől Párizsig. 11. oldal.)