Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Pék Pál, a pedagógus

Pék Pál, a gimnáziumi tanár a Dr. Mező Ferenc Gimnáziumban

Pék Pál 1982 óta a Dr. Mező Ferenc Gimnáziumban tanított nyugdíjba vonulásáig, 2002-ig. Közben,1984-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen történelem szakon diplomát szerzett. A gimnázium 60. születésnapján, 1999-ben az addig megjelent köteteiből kiálíltást rendezett az iskola galériájában, melyet kollégája, az irodalomtanár, irodalomtörténész Lehota János és ünnepi író-olvasó találkozót szervezett a költő számára. Néhány kép az eseményről:

1. Pék Páltól jobbra Haraszti László festőművész, több kötet illusztrátora, jobbra Péntek Imre József Attila-díjas költő (jelenleg a Pék Pál által 1995-ben alapított Pannon Tükör főszerkesztője), Röst János alpolgármester.

 

 

 

 

 

 

 

2. Lehota János és Hegedűs Erzsébet figyeli, mint Horváth István radnóti-díjas versmondó és Tiborcz Iván jazzzenész Pék Pál verseket ad elő a megnyitón.

 

3. Arany Horváth Zsuzsanna újságíró, a Zalai Hirlap kulturális rovatának több esztendeig szerkesztője irányítja a beszélgetést. Az illusztrációként elhangzó Pék Pál verseket Horváth István és Hegedűs Erzsébet tolmácsolja.

Pék Pál a Dr. Mező Ferenc Gimnáziumban egyszerre volt költő és tanár, aminek természetes következményként két jelentősebb diák-antológiát is szerkesztett.

A Golgotai álom című antológia az iskola fenállásának 25. éves évfordulóján, 1989-ben jelent meg, Stróbl Gábor, Nagy Zoltán, Varga Csaba, Varga József és Török Lajos verseivel, Hajmási Gábor és Vilmos Anikó grafikáival és egy fotóval Varga József térplasztikájáról. A kötetet most a borítóval, Nagy Zoltán címadó versével idézzük meg.

   

1998-ban egy újabb antológia jelent meg a diákok írásaiból, a Zártmondat címmel, a korábbinál több diákot bemutatva.Itt jelentek meg  Kele Attila, Bányai Tibor Márk ( a címadó vers az övé) Beznicz Margit, Rezsek Dezső, Szabó László, Lukács Dávid, Varga Szabolcs, Szerdahelyi Dávid, Horváth Péter, Birkás Adrienn, Orbán Szilárd, Keresztesi Tímea és Kiss Gábriel írásai (versek, rövid novellák).

    

E két füzet szerzőinek egy része, Keresztesi Tímea, Kele Attila és Beznicza Margit, A csend ritmusa  című, 1995-ben megjelent, kanizsai fiatal költőket Zala-szerte bemutatott, első városi antológiában is helyet kapott.

2014-től a Dr. Mező Ferenc Gimnázium hirdeti meg a Költészet Napja alkalmából középiskolások számára a Pék Pál Szavalóversenyt, melyről külön, a link alatt található tematikus egységként írunk.


Insert failed. Could not insert session data.