Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



“Mi ott csontig levetkeztünk.
Lettünk tévedt áldozat.
Cigány kelet gőgje vont, és
árnyak öble: napnyugat.” 

(Szélcsönd és újra szél: 
A levetkezettek)

Pék Pál

1939 – 2008

Pék Pál nagykanizsai költő, pedagógus, irodalomszervező, a Pannon Tükör alapító főszerkesztője 1939. július 26-án született Nagykanizsán és 2008. július 24-én hunyt el betegségben, a nagykanizsai kórházban.
Könyvtárát, levelezését, tárgyi emlékeit, örököse, akkor Budapesten élő öccse Pék Zoltán és az ő családja Nagykanizsa Megyei Jogú Városra hagyta. A hagyaték bútorai eszközei, képzőművészeti alkotásai, és a fotók egy része a Thúry György Múzeumba került,  a kéz- és gépiratait, köteteit, életével és szerkesztői  munkájával kapcsolatos dokumentumait, levelezését, könyvtára és hanglemezgyűjteménye értések darabjait a Halis István Könyvtár őrzi. Néhány bútor is a könyvtárban maradt Pék Pál lakásából, melyeket a Pék Pál - Takács László-teremben helyeztük. Itt található Pék Pál könyvtárának egy része, elsősorban a dedikált kötetek. A hagyaték részeit képező fotók, írások, dedikációk bő válogatása itt, virtuális olvasótermünkben keresztül is elérhető.
A hagyaték folyamatos feltárása mellett igyekszünk minden évben valamilyen módon megemlékezni Pék Pálról a Mező Ferenc Gimnáziummal (Pék Pál-szavalóversenyek és rendhagyó irodalomórák) és a Pannon Tükör folyóirattal (bemutatók, dokumentumok közlése a hagyatékból) együttműködésben.

2018-ban hirdettük meg a két tanévet átívelő Pék Pál emlékévet (2018/2019-es és 2019/2020-as tanév, emlékezve a költő születésének 80. és halálának 10. évfordulójára). 2019-ben a Czupi Kiadó gondozásában, Kardos Ferenc szerkesztésében megjelent a könyvtári hagyatékból válogatott dokumentumgyűjtemény, a Pék Pál breviárium, melynek bemutatását 2020-ra terveztük. A pandémia azonban 2020-ban és 2021-ben nem tette lehetővé a breviárium bemutatását és a Pék Pál szavalóverseny megrendezését, erre 2022. június 7-én, a 93. Ünnepi Könyvhéten kerül sor.

Pék Pál akkor él tovább emlékezetünkben, ha olvassuk verseit és emlékezünk Pék Pál életének nagykanizsai, zalai kulturális közegére, melyben megjelentek kötetei és létrejött a megye ma is élő kulturális folyóirata a Pannon Tükör. Mindenkit várok szeretettel böngészésre, olvasásra, "honlapozgatásra" s amennyiben előkerül még egy Pék Pálhoz köthető dokumentum, azt szívesen látjuk a hagyatékban, vagy digitális formában itt, ebben az olvasóteremben.

Kardos Ferenc, szerkesztő
kardosferenc@gmail.com


Insert failed. Could not insert session data.