Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.“Mi ott csontig levetkeztünk.
Lettünk tévedt áldozat.
Cigány kelet gőgje vont, és
árnyak öble: napnyugat.” 

(Szélcsönd és újra szél: 
A levetkezettek)

Pék Pál

1939 – 2008

Pék Pál nagykanizsai költő, pedagógus, irodalomszervező, a Pannon Tükör alapító főszerkesztője 1939. július 26-án született Nagykanizsán és 2008. július 24-én hunyt el ugyanitt. Könyvtárát, irodalmi hagyatékát örököse, öccse Pék Zoltán és az ő családja Nagykanizsa Megyei Jogú Városra hagyta, mely a költő könyv- és hanglemeztárát, kézirattárát, dolgozószobájának néhánybútorát, és műalkotását  a Halis István Városi Könyvtárban helyezte el,  amit a könyvtár a Pék Pál - Takács László olvasóteremben  és kézirattárában őriz.  A hagyatékban található  bútorokat, eszközök, képzőművészeti alkotások és fotók a Thúry györgy Múzeumba kerültek. A könyvtárban elkezdődött az itt gondozott hagyaték (kéz- és gépiratok, fotók, kötetek, a  költő könyvtárának dedikált példányai) feldolgozása és közreadása, melynek egyik formája az itt látogatható emlék-olvasóterem.

2018-ban hírdettük meg a két tanévet átívelő Pék Pál emlékévet (2018/2019-es és 2019/2020-as tanév, emlékezve a költő születésének 80. és halálának 10. évfordulójára) 

2019-ben a Czupi Kiadó gondozásában, Kardos Ferenc szerkesztésében megjelent a könyvtári hagyatékból válogatott dokumentumgyűjtemény, a Pék Pál breviárium.

2020-ban az emlékév és a breviárium során áttekintet és rendszerezett hagyatékból 2020-ban gazdagítjuk, frissítjük és tesszük pontosabbá emlék-olvasótermünket.

Pék Pál akkor él tovább emlékezetünkben, ha  olvassuk verseit és emlékezünk Pék Pál életének nagykanizsai, zalai kulturális közegére, melyben megjelentek kötetei és létrejött a megye ma is élő kulturális folyóirata a Pannon Tükör. Mindenkit várok szeretettel böngészésre, olvasásra, "honlapozgatásra" s amennyiben előkerül még egy Pék Pálhoz köthető dokumentum, azt szívesen látjuk a hagyatékban, vagy digitális formában itt, ebben az olvasóteremben.

Kardos Ferenc, szerkesztő
kardosferenc@gmail.com